Paraszupersztár, 2014

A hazánkban rendezett első tehetségkutató kizárólag fogyatékossággal élők számára.

 Mintegy két és fél millió forintot osztottak szét a ParaSzuperSztár, vagyis a fogyatékossággal élők tehetségkutatójának győztesei között. A Mozgáskorlátozottak Egyesületének Országos Szövetsége tavasszal hirdette meg a versenyt, melyre előadó- és alkotóművészeti kategóriában lehetett jelentkezni. A szakmai zsűri négyszáznál is több versenyző közül választotta ki a legjobbakat.

Ének, tánc, és szavalás – több kategóriában is megmutathatták tehetségüket a fogyatékossággal élők. A legfiatalabb versenyző Hanza Márk csupán 10 éves volt. Vers- és prózamondás kategóriában indult, azt mondta: mesélés közben azt is elfelejti, hogy kerekesszékben ül. A tanárnő és az anyukám segített megtanulni a mesét, a hangsúlyozást – nyilatkozta a Híradónak.

Jobák Márta évek óta csontritkulással küzd. Ő volt a legidősebb azok közül, akik színpadra álltak. Azért vett részt a versenyen, hogy támogassa a kezdeményezést és a fiatal tehetségeket.

Gondolja el, hogy ül abban a kerekesszékben, nem mozog, semmit nem tud csinálni, és azt mondják rá, hogy egy nyomorult. Ha tud szavalni, akkor ő lesz a világ közepe, micsoda nagy dolog ez. Ott van az a kisfiú, ő lesz a riválisom, 10 éves, remélem, hogy ő nyer majd – hangsúlyozta akkor Jobák Márta.

A versenyre több mint 400-an jelentkeztek, a versenyzőket a rendezvény fővédnöke, Herczegh Anita, a köztársasági elnök felesége is biztatta. A döntőben a legjobb 19 produkciót láthatta ismét a közönség.

(A rendezvénynek) az a fő célja, hogy segítsük a fogyatékossággal élő alkotókat abban, hogy beilleszkedhessenek a társadalomba, a kultúra, a művészet eszközeinek a segítségével, hiszen ezekkel az eszközökkel lehet legjobban elfeledtetni a fogyatékosságot – mutatott rá Hegedűs Lajos, a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége elnöke.

A nyertesek között mintegy két és fél millió forintot osztottak szét, a cél az, hogy tovább képezzék magukat abban, amiben tehetségesek.