Könyök és hónaljmankók

A mankókat az alsóvégtag ízületeinek kopása miatti fájdalom, gyulladás, bénulás, időskori gyengeség, fejlődési rendellenesség vagy esetleges lábsérülés esetén ajánlott használni a járás segítésére, vagyis olyan személyek részére ajánljuk, akiknek lábának tehermentesítése, valamint járásbiztonsága ily módon megoldható. A járóbotokhoz képest a könyök- vagy hónaljmankók több támasztékot nyújtanak használóiknak, hisz használatukhoz a járóbotokkal ellentétben nem csak a kézfejre van szükség, hanem az alkarral, vagy a test oldalával támaszkodunk a mankóra. A láb rehabilitációja során először a mankók használata javallott a nagyobb támasz nyújtása miatt, majd később –amennyiben szükséges- a járóbotokat ajánljuk kedves betegeinknek.

 

A Rehab Zrt. által forgalmazott mankók közös jellemzője, hogy mind nagy teherbírású alumíniumcsőből készültek. A termékeket 2,5cm-enként lehet magasságban állítani a rugós rögzítő csap megfelelő magasságú furatba való pattintásával. Mankóink rúdirányú terhelhetősége 100kg, de a könyökmankók 135kg-ig is terhelhetőek.

 

A hónaljmankó használatakor lényeges, hogy a hónaljárokba ne feküdjön bele a mankó, tehát az eszköz használata közben ne a hónaljunkkal támaszkodjunk a mankóra, mivel az ott elhelyezkedő karideg fonatot túlzottan is megnyomhatjuk, amely így viszonylag rövid idő alatt akár károsodhat is. Valójában a kezünkre támaszkodva kell az eszközt használni. A járás technikája hónaljmankóval a következő: előre tesszük a két mankót egy vonalba a két láb elé kissé terpeszbe (egyenlőszárú háromszöget zárjon be a két mankó és a láb), a sérült lábat a mankók mögé tesszük, azután a jó lábbal a sérült láb elé lépünk, nem mellé.

 

A könyökmankó használatakor a támasztást biztosító könyökmankót az elváltozásos alsóvégtaggal ellentétes oldali kézben kell viselni, és a járást úgy kell betanulni, hogy a könyökmankó és a beteg alsóvégtag egyszerre, azonos ideig legyen terhelve.

 

A hónalj- és a könyökmankó közti lényeges különbség, hogy a könyökmankó esetében a felsőtestünk képes viszonylag szabadon mozogni, míg a hónaljmankó esetében az egész testet egyszerre mozdítjuk, így például az előredőlés vagy hajlás a hónaljmankó használatával szinte kivitelezhetetlen.

 

A termékek biztonságos használatához elengedhetetlen, hogy a mankókat  a járófelülettel merőlegesen, mindig olyan helyzetben tartsa a bot terhelésekor, hogy a termék lehetőleg függőlegesen álljon (a járófelület oldalirányú dőlése nem haladhatja meg az 5 %-ot), mivel a ferdén tartott bot terhelés esetén deformálódhat, eltörhet és balesethez vezethet. A botvéggumit szétnyíródás, elkopás esetén ki kell cserélni, mivel a deformálódott vagy ferdén kopott botvéggumi billenés és csúszásveszélyhez vezethet.

 

Rendezés:
 • B-4372 Könyökmankó

  B-4372 Könyökmankó

  Cikkszám: : 722111_19
  Alsóvégtag rendellenesség vagy hiány esetén a 2 db ...
 • B-4394 hónaljmankó

  B-4394 hónaljmankó

  Cikkszám: : 722411_31
  Alsóvégtag rendellenesség vagy hiány esetén a 2 db ...